De rookwolken bij de brand in Haarlem
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Grote brand sloperij Haarlem onder controle, overlast in IJmond en Zaanstreek neemt af

Bij een auto- en scheepssloperij in Haarlem heeft vandaag urenlang een grote brand gewoed. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt, maar de rookwolken zorgden voor grote overlast in Haarlem-Noord, Velsen en omgeving en delen van de Zaanstreek.

De veiligheidsregio verstuurde twee NL-Alerts waarin het bewoners adviseerde ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen. Inmiddels heeft de brandweer het sein brand meester gegeven, zijn de alerts beëindigd en wordt de overlast beduidend minder. De brandweer is nog wel bezig met nablussen.

De brand bij de sloperij op industrieterrein Waarderpolder brak rond 11.30 uur uit door nog onbekende oorzaak, meldt regionale omroep NH. Al snel sloegen de vlammen uit de auto- en scheepswrakken die op het terrein liggen.

Zo zagen de enorme rookpluimen eruit:

Enorme rookpluimen door brand in schroothoop Haarlem

De brandweer had urenlang de grootste moeite om het vuur uit te krijgen. "Het is een behoorlijke berg schroot die in de fik staat", zei een woordvoerder eerder vanmiddag.

Het waren vooral de enorme rookwolken die voor steeds meer problemen zorgden, vanmiddag. Eerst kwamen er alleen klachten over rook en stank uit woonwijken in Haarlem-Noord, later klaagden ook inwoners van Velsen-Zuid, Driehuis en Velserbroek. Rond een uur of twee adviseerde de veiligheidsregio ook de bewoners van Assendelft en Krommenie in de Zaanstreek om uit de rook te blijven.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre de rook ook echt gevaarlijk is geweest voor de volksgezondheid. De brandweer heeft continu metingen verricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl