De gevel van het pand raakte beschadigd
NOS Nieuws

Plofkraak in pand Kaatsmuseum Franeker, voorzitter vreest schade

In het centrum van Franeker is vannacht een plofkraak gepleegd. De geldautomaat die doelwit was, zat aan de buitengevel van het pand van het Kaatsmuseum, dat volledig is gewijd aan de Friese kaatssport. De voorzitter is aangeslagen, zegt hij tegen Omrop Fryslân.

De explosie was rond 03.30 uur. Er klonk een enorme knal. "De alarmlichten van allemaal auto's gingen af. Ik dacht: dit is geen vuurwerk", zegt een bewoner.

Door de explosie werd de geldautomaat uit de muur geblazen en de gevel flink beschadigd. Geld kwam op straat terecht, schrijft de omroep.

Museum dicht

Voorzitter Bram Bonnema van het Kaatsmuseum ging meteen naar het museum toe. "Dit is zinloze vernieling", zegt hij. Hij is bang voor schade. "Achter de geldautomaat zit een vitrine met kaatsprijzen. Ik maak me grote zorgen om hoe het er van binnen uitziet", zegt hij. Het Kaatsmuseum is het oudste sportmuseum van Nederland.

Rond 12.00 uur zei Bonnema tegen de omroep dat hij nog steeds niet naar binnen mag om de schade op te nemen. Wel is duidelijk dat het museum de komende dagen dicht blijft. De voorzitter verwacht dat het museum op zijn vroegst dinsdag of woensdag weer open kan.

Vanochtend was de Explosieven Opruimingsdienst Defensie bij het pand voor onderzoek. De daders zijn voortvluchtig. Het is volgens de politie onduidelijk of ze iets buit hebben buitgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl